top of page
  • Foto van schrijverElise.

Zo ziet een burn-out eruit!

Er zijn veel misverstanden over mensen met een burn out of andere mentale aandoening. Begrijpelijk!


"Je nageltjes zijn toch gelakt, je kan dus ook wel gewoon werken."

Er zit geen tijdlijn aan vast, er is geen vaste weg naar herstel, je kan het meestal NIET zien aan de buitenkant en boven alles; de meeste mensen maken het zelf gelukkig nooit mee. En dat begrijp ik, ik stond zelf ook eens aan de andere kant. Maar nu weet ik beter. En ik ben er open over, omdat ik denk dat het anderen misschien kan helpen hun perspectief te veranderen.


Misschien is er op je werk wel iemand overspannen of depressief, maar je ziet diegene nooit omdat ze thuis zitten. Of, als je diegene wel ziet; ziet diegene er gewoon normaal uit! Hoe kun je dan weten wat de ander voelt en meemaakt?


Ik las laatst ergens dat een bedrijfsarts tegen een vrouw zei; "je nageltjes zijn toch gelakt, je kan dus ook wel gewoon werken."Ik schrik daarvan. Je kan haar tegenkomen, lachend, met make up op, leuke kleren aan en gelakte nagels. Misschien is ze uit lunchen met iemand in de stad. Of zie je haar, zingend op de fiets. En denk je; "nou die ziet er prima uit, vrolijk.. waarom zou ze niet kunnen werken!" Ik had haar kunnen zijn.

Wat je niet ziet is dat ze zich gewoon eventjes normaal wil voelen. Voor een uurtje, tot ze weer naar huis gaat en de rest van de dag moet bijkomen van alle prikkels om haar heen. Dat ze kleine stapjes maakt in herstel, probeert om weer te wennen aan geluiden van mensen om haar heen, nadat ze maanden voornamelijk alleen thuis zat. Dat ze van zingen wat rustiger wordt als alles even hoog zit. Ze geniet misschien oprecht even van een geluksmomentje, die zij net zo verdient als ieder ander.


"Het is niet nep. Maar het is een moment."

Ik kan nog altijd lachen en van het leven genieten, gelukkig maar! Maar je ziet maar een moment. Je kan haar net zo goed tegenkomen in de supermarkt, verstopt in een trui, zonder make up… en zonder licht in haar ogen.


Het is allemaal geen masker. Een lach, verzorgde look.. Het is niet nep. Maar het is een moment. Het is maar een deel van.


Ik begrijp dat je het hele plaatje nooit in 1 x ziet. Daarom laat ik er op deze manier iets meer van zien. Don't judge a book by its cover. Als je een ander niet begrijpt, vraag ernaar. Lees erover. Wees bewust. Laat weten dat je er bent. Wees lief voor elkaar, oordeel minder. ❤


"Ik wil ook liever vandaag dan morgen weer terug naar normaal."


Ik heb gelukkig begripvolle mensen om me heen en een fijne bedrijfsarts, die me afremt als ik te snel wil gaan. Want ja, ik wil ook liever vandaag dan morgen weer terug naar normaal.


Niet iedereen heeft die support. En ook al heb je die wel, dan nog is het geen makkelijke weg. Maar weet dat je er nooit echt alleen voor staat, dat er altijd een plek is waar je steun kan vinden. Wees niet bang om om hulp te vragen. En blijf voor ogen houden dat het beter wordt!

Comments


bottom of page